Συμβάσεις έργων ύψους 5εκ. ευρώ για τη Μαγνησία υπέγραψε ο Κ. Αγοραστός

Συμβάσεις έργων ύψους 5εκ. ευρώ για τη Μαγνησία υπέγραψε ο Κ. Αγοραστός

Τις συμβάσεις 12 έργων προϋπολογισμού πέντε εκατομμυρίων ευρών υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός επισημαίνοντας ότι πλέον δεν δίνονται υψηλές εκπτώσεις καθώς έχει ανέβει το κόστος των υλικών και ξεκαθάρισε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν πρόκειται να δώσει παρατάσεις που ζητούν οι εργολάβοι για να ολοκληρώσουν τα έργα που έχουν αναλάβει.

Ειδικότερα για το νησί της Σκιάθου υπογράφηκε η σύμβαση για κατασκευή πεζοδρομίων 6 χλμ, προϋπολογισμού 300.000 € στην περιοχή Κουκουναριές – Σκιάθος. Επίσης μία σύμβαση για τον καθαρισμό 40 υδατορεμάτων και χειμάρρων της Π.Ε. Μαγνησίας αποκατάσταση και ενίσχυση των αντιπλημμυρικών έργων, προϋπολογισμού 1,2 εκ. €.

Για το έργο αποκατάσταση βλαβών λόγω καιρικών συνθηκών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, αρμοδιότητας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων στην περιοχή του Δήμου Ν. Πηλίου, που προκλήθηκαν από τις ακραίες βροχοπτώσεις του Απριλίου 2020. Το έργο είναι προϋπολογισμού 2 εκ. €. Περιλαμβάνει τεχνικά έργα και συντήρηση οδοστρώματος.

Επίσης υπέγραψε τη σύμβαση τακτικής συντήρησης στο οδικό δίκτυο Π.Ε. Μαγνησίας για την αντιμετώπιση φθορών σε υφιστάμενα συστήματα αναχαίτισης οχημάτων, την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, με την τοποθέτηση νέων όπου απαιτείται, προϋπολογισμού 500.000 €.

Στην 111 Πτέρυγα Μάχης αποκαθίστανται οι φθορές που υπέστη ο δρόμος από τον «Ιανό», στο Χολόρεμα κατασκευάζονται επιπλέον αντιπλημμυρικά έργα.

Επιπλέον υπογράφηκε η σύμβαση ασφαλτόστρωσης της οδού πρόσβασης της Ι.Μ. Παναγίας Οδηγήτριας στην Πορταριά, ύψους 55.000€.

Ο περιφερειάρχης υπέγραψε την αντικατάσταση χλοοτάπητα στα γήπεδα Ευξεινούπολης και Σούρπης και του δικτύου άρδευσης του γηπέδου Πλατάνου Αλμυρού, προϋπολογισμού 335.000 € και την προμήθεια τεχνητού χλοοτάπητα για το γήπεδο Άνω Γατζέας.

«Τα έργα αυτά ρίχνουν χρήμα στην πραγματική οικονομία και δουλεύουν πάνω από 200 άνθρωποι, είτε συντηρητές είτε εργάτες. Δημιουργούμε τους κρίκους μιας αέναης αλυσίδας δημιουργίας θέσεων εργασίας και χρημάτων που πέφτουν στην πραγματική οικονομία, με όσο μεγαλύτερη ταχύτητα μπορούμε και ξεπερνώντας τις δυσκολίες. Χρειάζεται συνεργασία απ’ όλους και προσοχή γιατί υπάρχουν προβλήματα. Το μεγαλύτερο είναι οι ανατιμήσεις των προϊόντων και των πρώτων υλών.

Τα έργα έχουν υψηλό κόστος γι αυτό και από εδώ και πέρα θα βλέπουμε μικρότερες εκπτώσεις. Ο σίδηρος έχει φτάσει στα 800 ευρώ το κιλό, η άσφαλτος, το μπετό, το πλαστικό, υπάρχει έλλειψη υλικών στην αγορά. Μπορεί τα έργα να σταματήσουν γιατί έχουν αρχίσει να μη συμφέρουν, ειδικά αυτά τα εντάσεως πρώτων υλών, όπως η κατασκευή γεφυρών. Τα ίδια προβλήματα δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσουν και τα έργα νερού, για τα οποία έχουν δοθεί εκπτώσεις πριν τις ανατιμήσεις, με αποτέλεσμα τώρα να βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση και να κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν οι εργολάβοι τα έργα, εάν δεν υπάρξει αναπροσαρμογή στις τιμές του υπουργείου”.

Τέλος στις παρατάσεις που ζητούν οι εργολάβοι

Ο κ. Αγοραστός τέλος τόνισε ότι οι θεσσαλικές εταιρείας που αναλαμβάνουν τα έργα θ πρέπει να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού διότι έχουν αναλάβει πολλά έργα. ” Εμείς δεν θα δίνουμε παρατάσεις. Δε μπορεί να έχουν περισσότερα έργα και να τα κάνουν όλα με το ίδιο προσωπικό. Εμείς κάνουμε αυτή την προσπάθεια για δύο λόγους: για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να ρίξουμε χρήμα στην πραγματική οικονομία και ταυτόχρονα να αποδώσουμε γρήγορα τα έργα προς χρήση. Υπάρχει ρητή εντολή, όχι παρατάσεις”.

ertnews.gr
https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/volos/symvaseis-ergon-ypso...