Συνάντηση του Κων. Μαραβέγια με τον Στέλιο Πέτσα για την αξιοποίηση πόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συνάντηση του Κων. Μαραβέγια με τον Στέλιο Πέτσα για την αξιοποίηση πόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το θέμα απορρόφησης κονδυλίων από την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυριάρχησε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα.

Όπως τονίστηκε, υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που αποτελούν τροχοπέδη στην απορρόφηση κονδυλίων, όπως η υποστελέχωση ή ακόμη και η πλήρης ανυπαρξία τεχνικών υπηρεσιών από τους ΟΤΑ.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τη μετάβαση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ), το οποίο ως χρηματοδοτικό εργαλείο χαρακτηρίζεται ως πιο ευσταθές,  αφού δεν θα περιλαμβάνει τις φυσικές καταστροφές. Οι εθνικοί πόροι του ΠΔΕ, για πρώτη φορά, μπαίνουν σε προγραμματικό πλαίσιο με στόχο την καλύτερη εκμετάλλευση των διαθέσιμων πιστώσεων και την επίτευξη συμπληρωματικότητας με τις άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως είναι μεταξύ άλλων το ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, ο κ. Πέτσας επανέλαβε στη συνάντησή του με τον κ. Μαραβέγια πως το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, το οποίο θα νομοθετηθεί το ερχόμενο Φθινόπωρο, θα έχει 5ετή ορίζοντα και αυξημένες πιστώσεις, γεγονός που το αναδεικνύει σε μία σημαντική μεταρρύθμιση στην αξιοποίηση των δημοσίων πόρων στη χώρα μας.