Σύψας: Ο κορονοϊός «βράζει» στα βόρεια σύνορά μας! Λάβρος για τα… πανηγύρια

Σύψας: Ο κορονοϊός «βράζει» στα βόρεια σύνορά μας! Λάβρος για τα… πανηγύρια

Ο κορονοϊός είναι… ταξιδιώτης και έρχεται από τα βόρεια. “Καμπανάκι” από τον Νίκο Σύψα πως ο ιός είναι εδώ περιμένει τα λάθη μας. “Είναι θέμα χρόνου να έχουμε το μεγάλο ατύχημα. Παίζουμε με τη φωτιά”, είπε αναφερόμενος στα… γλέντια και τα πανηγύρια.

Το ότι η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορά της για τη Σερβία, μην επιτρέποντας σε Σέρβους τουρίστες να περάσουν από τον Προμαχώνα, καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στη χώρα, μπορεί να προκάλεσε αντιδράσεις, αλλά οι Έλληνες επιστήμονες στηρίζουν αυτή την απόφαση.

Χαρακτηριστική η δήλωση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νίκου Σύψα, πως στα βόρεια σύνορά μας, ο κορονοϊός… «βράζει» και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την Ελλάδα.

«Το πρόβλημα είναι ο Προμαχώνας, είναι τα βόρεια σύνορα μας όπου βράζει η επιδημία. Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σύψας μιλώντας το πρωί της Τρίτης (07.07.2020) στον ΣΚΑΙ.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας παραδέχτηκε πως… ο τουρισμός έχει τα ρίσκα του. Όπως είπε, από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορα μας μέχρι σήμερα, είχαμε περίπου 450 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 120 σε Έλληνες πολίτες για τα οποία δεν ξέρουμε από πού ήρθαν, τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα που δεν έχουν σχέση με ταξίδια, ούτε με τουρίστες άρα έχουμε και διασπορά στην κοινότητα. «Ο ιός είναι εδώ περιμένει τα λάθη μας» σημείωσε ο Νίκος Σύψας.

Αναφερόμενος στην απόφαση να εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία για τη Σερβία, ο Νίκος Σύψας είπε ότι η κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση όταν διαπιστώθηκε ότι οι Σέρβοι έχουν πρόβλημα και σημείωσε ότι οι αποφάσεις για τις χώρες αλλάζουν κάθε μέρα ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση.

«Αν συνεχιστούν τα πανηγύρια, είναι θέμα χρόνου το ατύχημα»
Μιλώντας για τα γλέντια και τα πανηγύρια και τις εικόνες συνωστισμού που είδαμε τις τελευταίες μέρες, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ήταν… λάβρος. Αναρωτήθηκε πως  θα νιώσουν οι διοργανωτές αν αρρωστήσουν 10 άτομα που ήταν στην εκδήλωση ή πεθάνει κάποιος προσθέτοντας: «για μένα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι θέμα χρόνου να έχουμε το μεγάλο ατύχημα δηλαδή ξαφνικά μια συρροή δεκάδων ή εκατοντάδων κρουσμάτων μετά από ένα τέτοιο γεγονός υπερμετάδοσης. Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν είναι θέμα αν θα γίνει. Θα γίνει αν συνεχίσουμε έτσι».

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα. Αν αυξηθούν τα κρούσματα τα μέτρα μπορούν να ξαναρθούν ανά πάσα στιγμή, είπε και σημείωσε πως: «Ενδεχομένως να δούμε απαγορεύσεις συναθροίσεων του τύπου μπαρ, πανηγύρια, μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις».

Οι δυο επιλογές
Σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα, η κατάσταση είναι δυναμική και οι επιλογές δυο.

«Η μια είναι να έχουμε και επιδημία και καταστροφή της οικονομίας γιατί αν ανέβει η επιδημία και αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα θα καταστραφεί η οικονομία οπωσδήποτε και η άλλη είναι επιτηρούμε σωστά την επιδημία κάνοντας αυτό που πρέπει σαν πολίτες έτσι ώστε να διασώσουμε την οικονομία μας. Αν παίζουμε με την επιδημία παίζουμε και με την οικονομία».

Το εμβόλιο
Ερωτηθείς για το εμβόλιο, ο Νίκος Σύψας είπε πως υπάρχουν τουλάχιστον δυο εμβόλια ήδη, τα οποία δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες φάσεως 3 που είναι η τελική μελέτη. Αν αυτές οι μελέτες είναι επιτυχημένες τότε θα προχωρήσουν στην αδειοδότηση. «Ενδεχομένως όντως να έχουμε αδειοδότηση ενός ή δυο εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους. Από εκεί και πέρα ακολουθεί το μεγάλο στοίχημα της μαζικής παραγωγής και της διανομής τους με σωστό τρόπο σε όλη την υφήλιο».

Παράλληλα επεσήμανε πως για να έχουμε την λεγόμενη ανοσία της αγέλης πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 70% του ελληνικού πληθυσμού δηλαδή θέλουμε 7.000.000 δόσεις  ή 14.000.000 αν είναι 2 δόσεις το εμβόλιο ενώ ανέφερε πως «μπορεί να έχουμε πόλεμο των εμβολίων και πως αν οι κλινικές μελέτες αποτύχουν τότε δεν θα έχουμε το εμβόλιο».

πηγή:newsit.gr