Τηλεδιάσκεψη του Ανδρέα Ξανθού, και Βουλευτών Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους των υγειονομικών φορεων της Μαγνησίας

Τηλεδιάσκεψη του Ανδρέα Ξανθού, και Βουλευτών Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους των υγειονομικών φορεων της Μαγνησίας

Τηλεδιάσκεψη του Τομέαρχη της Κ.Ο. Υγείας Ανδρέα Ξανθού, Βουλευτών Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, στελεχών του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης με εκπροσώπους των υγειονομικών φορεων της Μαγνησίας

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησαν το Σάββατο 09/05/2020 ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και η αναπλ. Τομεάρχης Κ.Ο. Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Ματθαίος Δραμητινός, πρώην Διοικητής του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου και εκπρόσωπος του Τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, η Ντέμη Δημητριάδη, μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και εκπρόσωπος του Τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, ο Γεώργιος Ζώγας, Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Μαγνησίας της παράταξης "Η Θεσσαλία στην καρδιά μας" και ο Ιάσονας Αποστολάκης, Δημοτικός Σύμβουλος & επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Μαζί για το Βόλο".
Εκ μέρους των υγειονομικών φορέων και στελεχών της Μαγνησίας συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμιος Τσάμης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου & Κέντρων Υγείας Μαγνησίας (ΕΙΝΚΥΜ) κ. Παύλος Μαλινδρέτος, ο Γραμματέας της ΕΙΝΚΥΜ & Δ/ντης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του ΑΓΝΒ κ. Ηλίας Καραμέτος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων του ΑΓΝΒ κ. Ντίνος Μηνδρινός, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κων/νος Ματσιόλης και η Πρόεδρος του εθελοντικού Σωματείου «Φίλοι του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου» κ. Γεωργία Σταγάκη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης πραγματοποίησε παρέμβαση και ο Υποδιοικητής του ΑΓΝΒ κ. Χάρης Αποστολίδης. Την τηλεδιάσκεψη συντόνισε ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.
Βασικός άξονας της συζήτησης ήταν η επικαιροποίηση της υγειονομικής εικόνας στη Μαγνησία και ο προσδιορισμός των αναγκών της επόμενης ημέρας σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο.
Κοινή συνισταμένη των υγειονομικών φορέων ήταν η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου υγειονομικού χάρτη του Νομού με τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας με έμφαση την ανάγκη άμεσης και σταθερής θωράκισης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται σε πρώτη φάση γενναία αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για τις δαπάνες Δημόσιας Υγείας, ώστε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως αναφέρθηκε, κατεύθυνση για τη χάραξη υγειονομικού σχεδιασμού θα πρέπει να αποτελεί η εγνωσμένη εμπειρία των ανθρώπων που υπηρετούν το ΕΣΥ, ενώ ζωτικής σημασίας είναι και η παροχή κινήτρων σε νέους γιατρούς ώστε να ακολουθήσουν καριέρα στο Δημόσιο και, μάλιστα, σε ειδικότητες που χρειάζονται περισσότερο. Η κρίση της πανδημίας είναι ευκαιρία για σοβαρή επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας με μόνιμες προσλήψεις  Χαρακτηριστικά, στο Αχιλλοπούλειο δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα οι 14 προσλήψεις μόνιμων γιατρών.
Πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας έπαιξε η εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής με την οργάνωση και θεσμοθέτηση των αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων περιστατικών, και αυτό αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την ανάγκη στελέχωσης του ΤΕΠ του ΑΓΝΒ και με επιπλέον μόνιμους γιατρούς. Η αναγνώριση της συνεισφοράς των εργαζόμενων στη Δημόσια Υγεία θα γίνει, όπως επισημάνθηκε από πολλούς συμμετέχοντες, με τη διαμόρφωση από την Πολιτεία αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και προστασίας, ειδικά στη νέα εποχή της πανδημίας. Σε ζήτημα αιχμής, συνεπώς, αναδεικνύεται η ένταξη των εργαζομένων του ΕΣΥ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.  Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη οικονομικής και θεσμικής ενίσχυσης του φαρμακευτικού κλάδου που αποτελεί κι αυτός μέρος του  υγειονομικού τομέα.  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο εθελοντικό σωματείο «Φίλοι του Νοσοκομείου Βόλου» που, όπως πριν, έτσι και κατά τη διάρκεια της πανδημίας δε σταμάτησε να πραγματοποιεί ενισχυτικές δράσεις και να ενώνει τη φωνή του με εκείνη των εργαζομένων του Νοσοκομείου.
Από το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, ο πρώην Διοικητής του ΑΓΝΒ κ.Δραμητινός μίλησε για τη μετάβαση από τα χειροκροτήματα στο «μείναμε μόνοι» του Αχιλλοπουλείου και τόνισε την ανάγκη έμπρακτης στήριξης οικονομικής και σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να μπορέσει το Νοσοκομείο να ανταποκριθεί στην τρίτη φάση της πανδημίας. Επιπρόσθετα, όπως συμπλήρωσε η κ. Δημητριάδη δεν πρέπει να ξεχνάμε τα αιτήματα και τις ανάγκες του λοιπού επικουρικού προσωπικού των δομών υγείας, όπως οι καθαρίστριες, οι φύλακες, που συμβάλλουν σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία τους.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Μαγνησίας κ. Ζώγας δεσμεύθηκε να πιέσει εντατικά με επερωτήσεις την Περιφερειακή Αρχή για ζητήματα τεχνολογικού εξοπλισμού και κτιριακών υποδομών, ιδιαίτερα σε ο,τι αφορά τα Κέντρα Υγείας της ορεινής και νησιωτικής Μαγνησίας, ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος & επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Μαζί για το Βόλο" κ. Αποστολάκης πρότεινε τη δημιουργία  δικτύου από το Δήμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας συ συνεργασία με την πρωτοβάθμια περίθαλψη με μαζικά τεστ σε στοχευμένο πληθυσμό και ομάδες υψηλού κινδύνου. Ακόμα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι για την υγειονομική θωράκιση του Δήμου Βόλου πρέπει να ληφθεί υπόψη και η περιβαλλοντική διάσταση λόγω του οξυμμένου προβλήματος της αέριας ρύπανσης.
Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας υπογράμμισαν ότι παρά των άριστο συντονισμό των θεσμικών φορέων του Αχιλλοπουλείου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δε σημαίνει ότι το Νοσοκομείο δεν «εγκαταλείφθηκε», ιδιαίτερα σε ο,τι αφορά την στελέχωσή του, με τα αιτήματα του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της Μαγνησίας να μη διαφοροποιούνται πριν και μετά την πανδημία. Στρατηγικός στόχος είναι η άμεση πρόσληψη μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, όχι μόνο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης νέας έξαρσης της πανδημίας, αλλά για να καλυφθούν συνολικά οι διαχρονικές ανάγκες των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δημόσιων υπηρεσιών υγείας της Μαγνησίας. Οι Βουλευτές αναφέρθηκαν και στην επικαιροποίηση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του προγράμματος “Μένουμε Όρθιοι”  με επιπλέον χρηματοδότηση 1 δισ. ευρώ για φέτος, στην προοπτική σύγκλισης με τους μέσους όρους της Ευρώπης στις δαπάνες, στο ανθρώπινο δυναμικό, στις κλίνες ΜΕΘ στην ΠΦΥ.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια συνολική και ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ. Αποτελεί ένα ώριμο κοινωνικό αίτημα με την πλειοψηφία των πολιτών να αναγνωρίζει την αξία ενός ενισχυμένου δημόσιου συστήματος υγείας. Συνεπώς, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την κρίση ως ευκαιρία για μια σοβαρή επένδυση στο ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις και επιπλέον πόρους για την αναγκαία θωράκισή του », ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός.
Όπως υποστήριξε, μια τέτοια επένδυση στο ΕΣΥ δεν έχει μόνο υγειονομική, αλλά και κοινωνική, οικονομική και αναπτυξιακή αξία, αφού δεν έχει νόημα η συζήτηση για ανάπτυξη και ευημερία χωρίς υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες περίθαλψης. Το αίσθημα ασφάλειας των μόνιμων κατοίκων της χώρας, αλλά και των επισκεπτών της, ενόψει και του επικείμενου ανοίγματος στον τουρισμό, υπογραμμίζει τη σημασία του να υπάρχουν αξιόπιστες δημόσιες δομές υγείας ειδικά σε περιοχές υψηλής τουριστικής ζήτησης που να μπορούν να παρέχουν επαρκή φροντίδα σε ενδεχόμενα κρούσματα κορωνοϊού.
 Για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, κρίσιμο μέγεθος για την επόμενη ημέρα αποτελεί η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του συστήματος. Ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους γιατρούς για να εργασθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας και είναι ώρα η Πολιτεία να εκκινήσει τη συζήτηση για αύξηση των αποδοχών του συνόλου των ανθρώπων που υπηρετούν στο ΕΣΥ για να μην περιοριστεί η επιβράβευση μόνο στα λόγια και τα χειροκροτήματα. Ο πρώην Υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι στο υγειονομικό σκέλος τα καταφέραμε συνολικά σαν χώρα και τώρα είναι η μάχη της αναδιοργάνωσης, της αναμόρφωσης και της αναβάθμισης με βάση τα διδάγματα της πανδημίας.
Το Γραφείο Τύπου