Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου σε τροχιά σύγκρουσης με καταφύγιο πιγκουίνων

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου σε τροχιά σύγκρουσης με καταφύγιο πιγκουίνων

Το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο μπορεί να βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με καταφύγιο άγριας ζωής στο Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, ανέφεραν ερευνητές της Βρετανικής Ανταρκτικής Εταιρείας (BAS). Εάν το γιγάντιο παγόβουνο φτάσει κοντά στο νησί της Νότιας Τζόρτζια, μπορεί να εξαφανίσει τα ζώα και να αποκλείσει τις τροφές για χιλιάδες πιγκουίνους και φώκιες, ενώ ενδέχεται να διαταράξει το οικοσύστημα του νησιού για μια δεκαετία ή περισσότερο , σύμφωνα με τους επιστήμονες της BAS.

«Τα οικοσυστήματα μπορούν να επανέλθουν, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος το παγόβουνο να μείνει εκεί για 10 χρόνια», δήλωσε ο Geraint Tarling, οικολόγος της BAS.

Το εν λόγω παγόβουνο είναι γνωστό ως A68a. Η τεράστια πλάκα που δημιουργήθηκε από το Larsen C Ice Shelf της Ανταρκτικής τον Ιούλιο του 2017, αρχικά είχε έκταση μεγαλύτερη από 2.300 τετραγωνικά μίλια (6.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Έκτοτε, το A68a μετατοπίστηκε στα βόρεια προς τα πιο ζεστά νερά, ρίχνοντας σταδιακά κάποια μικρά κομμάτια του. Από τις αρχές Απριλίου, το κομμάτι του πάγου εξακολουθούσε να είναι περίπου 2.000 τετραγωνικά μίλια, ή 5.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στην περιοχή, ανέφερε το Live Science.

Πρόσφατα, δορυφορικές εικόνες εντόπισαν το παγόβουνο (που τώρα μοιάζει με ένα δάχτυλο χεριού που δείχνει) να κινείται προς τη Νότια Τζόρτζια, ένα μικρό, ορεινό νησί που χρησιμεύει ως σημείο αναπαραγωγής για εκατοντάδες χιλιάδες φώκιες και πιγκουίνους.

Με μία παρόμοια επιφάνεια με αυτή του A68a, το οικοσύστημα θα μπορούσε να διαταραχθεί σημαντικά εάν το παγόβουνο συγκρουόταν εκεί. Εκτός από τον τραυματισμό ζώων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η παρουσία του παγόβουνου θα μπορούσε να μπλοκάρει τις διαδρομές σίτισης που χρησιμοποιούν τα ζώα κατά τη διάρκεια των κρίσιμων εποχών αλλά και της εποχής που μεγαλώνουν τα μικρά τους.

«Η πραγματική απόσταση που πρέπει να διανύσουν τα ζώα για να βρουν φαγητό έχει μεγάλη σημασία», εξήγησε ο Tarling. «Αν πρέπει να κάνουν μια μεγάλη διαδρομή, αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα μικρά τους εγκαίρως για να τα προστατέψουν από το να λιμοκτονήσουν»

Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα τα ρεύματα των ωκεανών να μεταφέρουν το A68a γύρω από τις ακτές του νησιού παρά απευθείας σε αυτό, δήλωσε ο Peter Fretwell, ειδικός χαρτογράφησης σην BAS. Εάν συμβεί αυτό, τότε τα κουτάβια και οι πιγκουίνοι της Νότιας Τζόρτζια θα μπορούσαν να δουν κάποια διατροφικά οφέλη. Σύμφωνα με τον Tarling, οι τεράστιες ποσότητες σκόνης στο A68a θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πλανγκτόν στον κοντινό ωκεανό, στέλνοντας αυτά τα θρεπτικά συστατικά στην τροφική αλυσίδα, στα ψάρια, τους πιγκουίνους και τις φώκιες.

«Το πλαγκτόν αντλεί επίσης άνθρακα από την ατμόσφαιρα, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του ανθρώπου», δήλωσε ο Tarling.

Πηγή: livescience.com

https://www.zougla.gr