Τρία εμβόλια ανοιχτά για τους 18-24. Κανονικά η προσέλευση για AstraZeneca

Τρία εμβόλια ανοιχτά για τους 18-24. Κανονικά η προσέλευση για AstraZeneca

Τη σκυτάλη στον προγραμματισμό ραντεβού για τα τρία διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) παίρνουν σήμερα οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 18-24 χρόνων, σηματοδοτώντας τυπικά την ολοκλήρωση της προτεραιοποίησης των εμβολιασμών για τον ενήλικο πληθυσμό στο πλαίσιο της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» - υπενθυμίζεται ότι η εμβολιαστική σκυτάλη δόθηκε αρχικά, τον περασμένο Ιανουάριο, στους υγειονομικούς εργαζόμενους και τους ηλικιωμένους άνω των 85 χρόνων. Στο μεταξύ, κανονικά συνεχίζεται η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα των πολιτών για εμβολιασμό με το σκεύασμα των AstraZeneca.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προγραμματισμένα ραντεβού πραγματοποιήθηκαν στη συντριπτική πλειονότητα, φτάνοντας το 93%. Οι ακυρώσεις ήταν στο ποσοστό 6-7% και για τα άλλα εμβόλια.

 
Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα των περίπου 700.000 νεότερων ενηλίκων πολιτών της χώρας έχει τις τελευταίες εβδομάδες αξιοσημείωτη συμμετοχή στην «Ελευθερία» καθώς ελάμβανε το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson&Johnson. Η πρόσβαση που δίδεται από σήμερα και στα τρία εγκεκριμένα εμβόλια θεωρείται ότι θα επιταχύνει την εμβολιαστική εκστρατεία, και κατ' ουσίαν τη θωράκισή τους έναντι του κορωνοϊού.

Κατά τις προηγούμενες δέκα ημέρες περισσότεροι από 275.000 πολίτες από όλες τις ηλικιακές ομάδες έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό, όπως επισημάνθηκε προχθές κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση για την εμβολιαστική επιχείρηση από το υπουργείο Υγείας και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, γεγονός που δείχνει ότι συνεχίζεται σταθερά η ροή πολιτών προς την εμβολιαστική δεξαμενή.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε λίγες ημέρες, από την Πέμπτη 10 Ιουνίου που άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 25-29 χρόνων – οι οποίοι επίσης είχαν πρόσβαση στο μονοδοσικό εμβόλιο- μέχρι και την περασμένη Δευτέρα προγραμμάτισαν ραντεβού 93.000 άτομα. Σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 11% και αν συνυπολογιστούν και τα ραντεβού, η κάλυψη ανέρχεται ανέρχεται στο 28%.

Μέχρι και χθες είχαν εμβολιαστεί 4.302.450 άτομα ενώ πλήρως εμβολιασμένοι ήταν 2.911.340 πολίτες. Με βάση την εικόνα των παραδόσεων εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρίες, ο κ. Θεμιστοκλέους εκτίμησε πως, μέσα στο καλοκαίρι θα έχει οικοδομηθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις εμβολίων ανέφερε πως αναμένονται από την Pfizer για το τρίμηνο Ιουνίου- Αυγούστου 4.880.070 δόσεις εμβολίων. Η εταιρία Johnson&Johnson παρέδωσε τον Ιούνιο 152.712 εμβόλια, ενώ σε ό,τι αφορά τις επόμενες παραδόσεις – σημειωτέον ότι είχε δεσμευτεί για παραδόσεις 1,3 εκατομμυρίων εμβολίων για το τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου- επικρατεί θολή εικόνα. Έχει παραδώσει άλλα 162.276 εμβόλια τα οποία και έχουν χορηγηθεί, με το υπόλοιπο των εμβολίων που εκκρεμούν να είναι περί το 1 εκατ.

Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με τη 2η δόση του εμβολίου AstraZeneca

Ψήφο εμπιστοσύνης στο εμβόλιο ΑstraZeneca έδωσαν χιλιάδες πολίτες χθες στα εμβολιαστικά κέντρα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια. «Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει σπεύσει και κάνει τις δεύτερες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Και έτσι πρέπει» τόνισε ο υπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη χθες το βράδυ, καλώντας τους πολίτες να εμπιστεύονται τους επιστημονικούς φορείς σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα των εμβολιασμών, όπως την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, «μια επιτροπή με κορυφαίους επιστήμονες στην Ελλάδα, την οποία διόρισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, με Πρωθυπουργό τον κύριο Τσίπρα και Υπουργό τον κύριο Ξανθό και που εμείς διατηρήσαμε, επιστημονικά ακέραιη και κάνει τη δουλειά της» όπως υπογράμμισε.

«Οι πολίτες που έχουν ήδη κάνει την 1η δόση και για τους οποίους εκκρεμεί η 2η, θα κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca εκτός αν υπάρχει αντένδειξη και αίτημα από τον γιατρό τους για κάποιον σοβαρό λόγο» ανέφερε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας τις συστάσεις της Επιτροπής, όπως έγιναν από την πρόεδρό της, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Πρόκειται για περίπου 470.000 Ελληνες οι οποίοι έχουν δρομολογήσει τον εμβολιασμό τους με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Σε απόφαση της Επιτροπής η οποία αναρτήθηκε στο emvolio.gov.gr συνιστάται στα άτομα που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο. Υπενθυμίζεται από την Επιτροπή ότι η εκδήλωση του συνδρόμου θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά σπάνια – στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει γίνει μεγάλος αριθμός εμβολίων της AstraZeneca, έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις μετά τη διενέργεια 13.400.000 δεύτερων δόσεων του εμβολίου (1,3 ανά 1.000.000 δόσεις).

Ωστόσο, από τη σύσταση αυτή εξαιρούνται:

α. Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr

β. Ατομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr

γ. Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Μετά τη σύσταση της Επιτροπής να χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων, περίπου 1.300 άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών που έχουν ήδη προγραμματίσει ραντεβού εμβολιασμού για 1η δόση με AstraZeneca, θα λάβουν ενημερωτικό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο (sms) για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο.

πηγή:madata.gr