Φοροελαφρύνσεις: Τα δύο κλειδιά που θα φέρουν και επιπλέον μειώσεις φόρων

Φοροελαφρύνσεις: Τα δύο κλειδιά που θα φέρουν και επιπλέον μειώσεις φόρων

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις δηλώσεις που έχει κάνει τα τελευταία δύο 24ωρα έχει αφήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σε ό,τι αφορά στο επιπλέον πακέτο φοροελαφρύνσεων, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από του βήματος της ΔΕΘ το 2ήμερο 11 και 12 Σεπτεμβρίου.

Τα πάντα σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας. Λίγο πριν τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ θα υπάρχει μία σαφής εικόνα και κατά συνέπεια είναι πολύ πιθανό το πακέτο να εμπλουτιστεί με δύο ακόμη παρεμβάσεις, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Η πρώτη θα αφορά την μείωση του ΕΝΦΙΑ και η δεύτερη την επέκταση του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης και για δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τους συνταξιούχους.

Ήδη έχουν κλειδώσει, τρεις παρεμβάσεις που θα ισχύσουν από το 2022. Πρόκειται για την επέκταση δύο μέτρων που ήδη ισχύουν και για το 2021. Δηλαδή το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και της μείωσης κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
Η 3η παρέμβαση είναι, η μείωση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες της φορολογίας στα  εταιρικά κέρδη.

Ανάπτυξη και τουρισμός τα δύο κλειδιά

Στις 7 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο 3μηνο του έτους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ποσοστό μεγέθυνσης της οικονομίας για αυτό το χρονικό διάστημα θα ήταν μεγάλο.

Η Εθνική Τράπεζα μάλιστα την προσδιορίζει στο 13%. Η Τράπεζα σημειώνει ότι «το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου εκτιμάται πλέον ότι θα αυξηθεί με ρυθμό άνω του 13% ετησίως (0,7% σε εποχικά διορθωμένη τριμηνιαία βάση) από προηγούμενη πρόβλεψη για αύξηση 10% ετησίως, λαμβάνοντας μεγάλη ώθηση από την ιδιωτική κατανάλωση. Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές είναι και οι διαθέσιμες ενδείξεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπου φαίνεται ότι η ταχεία άνοδος του εισερχόμενου τουρισμού – που αρχίζει πλέον να προσεγγίζει τα επίπεδα των αντίστοιχων μηνών του 2019 – συνδυάζεται με την αυξημένη εγχώρια ζήτηση και ενισχύει την ήδη έντονα ανοδική τροχιά της εγχώριας παραγωγής».

Ακόμα, οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν πως «η πρόοδος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στο υπόλοιπο του έτους θα καθορίσει αν η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ θα προσεγγίσει ή θα υπερβεί το 5,7% το 2021».

Στο αντίποδα αυτών θα υπάρχει και μία πιο καθαρή εικόνα για το που πάει η πανδημία και κατ’ επέκταση ο τουρισμός. Μέχρι στιγμής σοβαρές επιπτώσεις δεν υπάρχουν από το νέο κύμα της πανδημίας.

Ωστόσο υπάρχει απομένει μέχρι την ΔΕΘ μεγάλο χρονικό διάστημα και κατά συνέπεια, τα πάντα μπορεί να συμβούν.

πηγή:newsit.gr