Φωτογραφίες και βίντεο: Εντυπωσιακό ηφαίστειο πάγου στο Καζακστάν εκτοξεύει νερό που παγώνει αμέσως

Φωτογραφίες και βίντεο: Εντυπωσιακό ηφαίστειο πάγου στο Καζακστάν εκτοξεύει νερό που παγώνει αμέσως

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες - Το ηφαίστειο πάγου έχει ύψος περίπου 14 μέτρων και σχηματίστηκε σε πηγή που εξακολουθεί να βγάζει νερό – Όταν το νερό απελευθερώνεται στον αέρα, αμέσως παγώνει.

Ένα πολύ εντυπωσιακό «ηφαίστειο πάγου» έχει σχηματιστεί στην περιοχή Αλμάτι του Καζακστάν και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες ανθρώπους που επισκέπτονται το σημείο, παρά τον παγετό.

Το ηφαίστειο, ύψους 14 περίπου μέτρων, σε σχήμα κώνου, σχηματίστηκε πάνω από μια υπόγεια πηγή, που βγάζει νερό, το οποίο παγώνει σχεδόν αμέσως.

Πέρυσι είχε σχηματιστεί στην περιοχή ένα μικρότερο ηφαίστειο πάγου. Ωστόσο αυτό που σχηματίστηκε φέτος είναι το πρώτο που συνεχώς ψεκάζει σωματίδια νερού από πάνω, που παραπέμπει στον καπνό που βγαίνει από ένα ηφαίστειο γεμάτο λάβα.

Στη βάση του ηφαιστείου έχει δημιουργηθεί ένα φυσικό παγοδρόμιο. Το καλοκαίρι, η περιοχή καλύπτεται από πράσινη βλάστηση που τροφοδοτείται από την πηγή. Με την άφιξη του χειμώνα, την παραμονή της πρωτοχρονιάς, το ηφαίστειο πάγου φτάνει στα 14 μέρα και δημιουργεί ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό και όμορφο σκηνικό. Μάλιστα, κάποιοι αποφάσισαν ότι ήταν το κατάλληλο σημείο για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά.

Το σημείο βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Κεγκάν και Σργκανάκ, που βρίσκονται τέσσερις ώρες μακριά από την πρωτεύουσα Νουρ-Σουλτάν.

Παρόμοιες δομές από πάγο είχαν εμφανιστεί τον Φεβρουάριο του 2020 σε περιοχές κοντά στη λίμνη του Μίσιγκαν.

Τέτοιου είδους ηφαίστεια σχηματίζονται στην άκρη του πάγου, κάτω από κατάλληλες συνθήκες, πολύ χαμηλής θερμοκρασίας και κύματος τουλάχιστον ενός μέτρου, σε περιοχές καλυμμένες με πάγο.

πηγή:protothema.gr