Χάνονται δύο ακόμη νηπιαγωγεία στη Μαγνησία

Χάνονται δύο ακόμη νηπιαγωγεία στη Μαγνησία

Λιγότερα κατά 100 περίπου θα είναι τα νήπια και προνήπια το νέο σχολικό έτος

Δύο ακόμη νηπιαγωγεία αναμένεται να χαθούν από το νέο σχολικό έτος στη Μαγνησία, εξαιτίας της δραματικής μείωσης του μαθητικού δυναμικού, όπως διαφαίνεται μέσα από τις εγγραφές νηπίων και προνηπίων. Η διαδικασία έλαβε παράταση με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας έως και τη Δευτέρα 27 Μαρτίου, ήδη όμως τα στοιχεία μιλούν για νέα μείωση του μαθητικού δυναμικού στον νομό κατά 6% περίπου, ως απόρροια του δημογραφικού προβλήματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλη Μούσιο, η μείωση στην προσχολική αγωγή συνεχίζεται για μία ακόμη χρονιά. Από τις έως και χθες εγγραφές νηπίων και προνηπίων διαφαίνεται περαιτέρω μείωση του μαθητικού δυναμικού κατά 6% στον νομό. Το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με περίπου 100 νήπια και προνήπια, δηλαδή με δύο διθέσια νηπιαγωγεία!

Η μείωση του μαθητικού δυναμικού αναμένεται να είναι ακόμη πιο έντονη, σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, στα δημοτικά σχολεία, η πλειονότητα των οποίων θα κληθεί να λειτουργήσει με ένα τμήμα στην πρώτη τάξη ακόμη και μέσα στον «σκληρό» πυρήνα, στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου – Ν. Ιωνίας. «Μέχρι και πριν έξι χρόνια λειτουργούσαν τρία τμήματα στην στ’ τάξη. Τώρα έχουμε δύο και σε τέσσερα χρόνια θα έχουμε ένα τμήμα στην στ’ τάξη. Τα σχολεία θα γίνουν εξαθέσια», σχολίασε ο κ. Μούσιος.

Μάλιστα πρόκειται για πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια άρχισε να αγγίζει τα σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος. «Το δημογραφικό άγγιξε πρώτα και κύρια τα σχολεία της περιφέρειας. Ο μαθητικός αριθμός μειώθηκε, σχολεία έκλεισαν. Αυτό οφείλεται και στις χαμηλές αμοιβές αλλοδαπών εργαζόμενων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα χωριά και επομένως μειώθηκε και το ποσοστό των αλλοδαπών μαθητών στα σχολεία της περιφέρειας», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Το πρόβλημα είναι κυρίως κοινωνικό ωστόσο σε τρία έως τέσσερα χρόνια θα γίνει πρόβλημα και του ίδιου του εκπαιδευτικού κλάδου, καθώς θα απαιτούνται λιγότερες θέσεις εκπαιδευτικών και άρα δεν θα γίνονται νέες προσλήψεις.

Το δημογραφικό στο επίκεντρο

Το πρόβλημα απασχολεί έντονα την εκπαιδευτική κοινότητα από την αρχή της σχολικής χρονιάς, καθώς οι αριθμοί δείχνουν τη σταδιακή κάθε χρόνο μείωση του μαθητικού δυναμικού στα δημοτικά σχολεία της Μαγνησίας. Το 2019 είχαν εγγραφτεί στην α’ τάξη του δημοτικού 1.674 μαθητές, το 2020 ο αριθμός τους μειώθηκε σε 1.580 και το 2021, περιορίστηκε σε 1.491.

Φέτος τα «πρωτάκια» είναι ακόμη λιγότερα, ενώ συνολικά σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του νομού φοιτούν 760 λιγότεροι μαθητές σε σχέση με το περσινό σχολικό έτος, εκ των οποίων 500 λιγότεροι είναι στα δημοτικά και περίπου 260 λιγότεροι στα νηπιαγωγεία.

Αντίκτυπος της υπογεννητικότητας υπάρχει και στα γυμνάσια και λύκεια του νομού. Πέρυσι σε επίπεδο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, φοιτούσαν συνολικά 12.940 μαθητές και φέτος και φέτος φοιτούν 12.509, αριθμός μειωμένος κατά 431 μαθητές.

«Ακόμη πάντως στα γυμνάσια ο αντίκτυπος δεν είναι τόσο μεγάλος. Τα επόμενα χρόνια θα φανεί ακόμη πιο έντονα το πρόβλημα», σχολίασε ο κ. Μούσιος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
www.taxydromos.gr