Χρ. Τριαντόπουλος: 2,3 εκατ. ευρώ προς Δήμους της Μαγνησίας για αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές

Χρ. Τριαντόπουλος: 2,3 εκατ. ευρώ προς Δήμους της Μαγνησίας για αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές

Στο πλαίσιο της συνεργασίας για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα, και κατόπιν προεργασίας από την αρμόδια υποεπιτροπή της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, δημοσιεύτηκε η πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών για την υποβολή πρότασης στο ΤΠΑ του Υπουργείου Εσωτερικών, στον άξονα προτεραιότητας 2.4 «Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων», με τίτλο «Πρόγραμμα φυσικών καταστροφών για τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού», συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω πρόσκληση αφορά, μεταξύ άλλων, και τη Μαγνησία, η οποία έχει πληγεί σημαντικά από φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα, και συγκεκριμένα πέντε Δήμους της -τους Δήμους Βόλου, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Ρήγα Φεραίου και Σκοπέλου- και τη ΔΕΥΑ Μείζονος Περιοχής Βόλου, με χρηματοδότηση ύψους 2.310.000 ευρώ.

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, και υποψήφιος Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη Μαγνησία, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Χάρη στη στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκο, και έπειτα από σχετική προεργασία από την αρμόδια υποεπιτροπή της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, συνεχίζεται η έκτακτη χρηματοδότηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση για έργα πρόληψης και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σε αυτό το πλαίσιο, δημοσιεύτηκε η πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών για την υποβολή προτάσεων ένταξης στο πρόγραμμα φυσικών καταστροφών για τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Η πρόσκληση συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση 2,3 εκατ. ευρώ για έργα στη Μαγνησία, η οποία έχει πληγεί σημαντικά από φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα. Ειδικότερα, η πρόσκληση προβλέπει χρηματοδότηση 450.000 ευρώ προς τον Δήμο Βόλου, 500.000 ευρώ προς τη ΔΕΥΑ Μείζονος Περιοχής Βόλου, 550.000 ευρώ προς τον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, 320.000 ευρώ προς τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, 250.000 ευρώ προς τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και 240.000 ευρώ προς τον Δήμο Σκοπέλου. Επιπρόσθετα, προβλέπεται χρηματοδότηση ενός εκατ. ευρώ προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για αποκαταστάσεις από πλημμυρικά φαινόμενα κατά τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνοντας έμφαση στην αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, αλλά και στην κατασκευή έργων που θα θωρακίσουν τις τοπικές κοινωνίες από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, συνεχίζει την έμπρακτη στήριξη τοπικής αυτοδιοίκησης, με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων. Προς αυτή την κατεύθυνση, διατηρείται η χρηματοδοτική ροή προς τους ΟΤΑ, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων».