Χρήστος Μπουκώρος: Αναγκαίες ρυθμίσεις για χιλιάδες οφειλέτες και συνταξιούχους

Χρήστος Μπουκώρος: Αναγκαίες ρυθμίσεις για χιλιάδες οφειλέτες και συνταξιούχους

Τόνισε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, με την επαναφορά των ρυθμίσεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και τους Δήμους καθώς και την οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στη μηνιαία σύνταξή τους, ενισχύει τα μέτρα που η Κυβέρνηση έχει ήδη υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια προς στήριξη των πολιτών, λόγω και της πολυμέτωπης κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Αυτό επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Ειδικότερα ο βουλευτής τόνισε ότι πρόκειται «για αναγκαία μέτρα που δε μπορούν να ικανοποιούν τους πάντες απολύτως, είναι όμως λογικά μέτρα τα οποία ανακουφίζουν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας».

Συγκεκριμένα, ο Χρ. Μπουκώρος αναφέρθηκε στην οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους σχολιάζοντας ότι «η σχετική διάταξη μπορεί θεραπευτικά να λειτουργήσει εν μέρει και μόνο, διότι το ζήτημα της θέσπισης της προσωπικής διαφοράς από την προηγούμενη Κυβέρνηση, με το γνωστό νόμο Κατρούγκαλου, ουσιαστικά έχει δημιουργήσει συνταξιούχους δύο κατηγοριών. Έρχεται λοιπόν η σημερινή Κυβέρνηση, συνεχίζοντας μία σειρά θετικών ρυθμίσεων τα τελευταία 4 χρόνια, με μια εφάπαξ καταβολή, η οποία θα δοθεί στις 31 Μαρτίου 2023, ύψους 200-300 ευρώ και η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη. Η ενίσχυση αφορά 1.000.000 συνταξιούχους του Ε.Φ.Κ.Α. που δεν έλαβαν αύξηση της μηνιαίας σύνταξής τους – πρόκειται περίπου για 850.000- ή έλαβαν αύξηση μικρότερη από 7% -πρόκειται περίπου για 250.000-. Με την ενίσχυση καλύπτεται το σύνολο των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και με αποδοχές κύριας σύνταξης έως και 1.600 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 1.112.000 συνταξιούχοι. Η ενίσχυση κλιμακώνεται με βάση το ύψος τα καταβαλλόμενης σύνταξης και της προσωπικής διαφοράς».

Στη συνέχεια, ο βουλευτής αναφέρθηκε στις οφειλές προς το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, υπογραμμίζοντας ότι «το άρθρο 3, προβλέπει την επανένταξη στη ρύθμιση σε έως 120 δόσεις και στη ρύθμιση σε έως 72 δόσεις για τυχόν υπολειπόμενες φορολογικές οφειλές και για τον εναπομείναντα αριθμό ανεξόφλητων δόσεων -οι οποίες χάθηκαν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023- με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και το άρθρο 4 προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης από 36 έως 72 δόσεις για φορολογικές οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από την 1-11-2021 έως και την 1-2-2023. Ακολούθως, το άρθρο 81 προβλέπει την αναβίωση της ρύθμισης των 72 ή 100 δόσεων για ασφαλιστικές εισφορές που έχουν απολεσθεί έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Τα άρθρο 82 δίνει σε εργοδότες και ασφαλισμένους τη δυνατότητα να ρυθμίσουν σε 36 έως και 72 δόσεις οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από την 1-1-2021 έως και 1-2-2023, ενώ το άρθρο 90 θεσπίζει τη δυνατότητα των πολιτών ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Δήμους σε 36 είτε σε 72 δόσεις» τονίζοντας ότι «όλα τα παραπάνω οπωσδήποτε δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες πολίτες δεδομένου ότι οι ρυθμίσεις αυτές χάθηκαν και εξαιτίας εξωγενών παραγόντων, όπως οι κρίσεις στις οποίες αναφέρθηκα».

Δεν παρέλειψε όμως να σχολιάσει «ότι η κοινωνία ζητούσε ευρύτερη ρύθμιση και ένταξη και οφειλών που δεν ήταν ενταγμένες σε παλαιότερες ρυθμίσεις που σίγουρα θα έδινε την ευκαιρία επαναρύθμισης -αν μου επιτρέπετε ο όρος- ήδη ρυθμισμένων οφειλών. Βεβαίως, αυτή η Κυβέρνηση έχει πει ότι όταν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιείται, όταν δεν υπάρχει δε θα ρισκάρει τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Το ίδιο θα μπορούσα να πω και για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών, οι οποίες, σε σχέση με τις φορολογικές οφειλές καλύπτουν ένα πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Το ευκταίο, βέβαια θα ήταν, εφόσον πάμε σε ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, που αυτές γίνονται ταυτοχρόνως – έτσι έχουμε συνηθίσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της δικής μας κυβέρνησης αλλά και προηγούμενων κυβερνήσεων- να καλύπτεται το ίδιο διάστημα, ούτως ώστε να το επαναριθμήσουν εξ ολοκλήρου οι φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι».

«Πάντως σε κάθε κατεύθυνση», τόνισε ο βουλευτής, «μετά από περιόδους κρίσεως, ενεργειακής ή άλλης, οτιδήποτε διευκολύνει και δίνει ανάσες στην κοινωνία, όπως και οι ρυθμίσεις για την ταυτότητα των κτιρίων, για τις μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων και όλα αυτά, είναι ζητήματα που κινούνται σε θετική κατεύθυνση και οι όποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις, στην κατεύθυνση της τοποθέτησης μου, κύριε Υπουργέ, το γνωρίζετε και εσείς καλύτερα εμού, θα ήταν με ακόμα καλύτερα αισθήματα ευαρέσκειας αποδεκτές από την ελληνική κοινωνία», κατέληξε στην τοποθέτηση του ο βουλευτής Μαγνησίας.