Χρυσός: Οι επενδυτές «αγοράζουν» ασφάλεια – Η τιμή κάνει ράλι προς τα $1.700

Χρυσός: Οι επενδυτές «αγοράζουν» ασφάλεια – Η τιμή κάνει ράλι προς τα $1.700

Ολική επαναφορά του χρυσού - Σε υψηλό επταετίας η τιμή - Όλο και περισσότεροι επενδυτές προτιμούν την ασφάλεια του χρυσού από τις αρνητικές αποδόσεις ασφαλών ομολόγων.

Προς τα 1.700 δολάρια η ουγκιά και νέα υψηλά επταετίας οδεύει η τιμή του χρυσού, καθώς οι επενδυτές επιδίδονται σε συσσώρευση ασφαλών περιουσιακών στοιχείων – τα λεγόμενα «καταφύγια» – εν μέσω των ανησυχιών ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να εξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία.

Η οικονομική δραστηριότητα της Ιταλίας μοιάζει να βρίσκεται σε καραντίνα, την ώρα που η εξάπλωση της επιδημίας εκτός Κίνας αυξάνει τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Οι traders στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα παρέμβουν για να στηρίξουν την οικονομία με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων σε αρνητική επικράτεια – μια κίνηση που θα συμβάλει στην τόνωση της ελκυστικότητας χρυσού ο οποίος δεν έχει αποδόσεις.

Τα συμβόλαια χρυσού έχουν σημειώσει άνοδο κατά 10% περίπου στην αγορά του μετάλλου φέτος – καθώς η Κίνα επέβαλε σειρά μέτρων για να περιορίσει τον ιό και καθώς γίνονταν γνωστές οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις πρώτων υλών σε όλο τον κόσμο αλλά και οι δυσοίωνες εκτιμήσεις πολυεθνικών κολοσσών όπως η Apple Inc.

Την περασμένη εβδομάδα, hedge funds και μεγάλοι traders προσώρησαν σε μεγάλα στοιχήματα υπέρ του χρυσού.

Σύμφωνα με τον Κιθ Γουάιλντι, trader εμπορευματων στην R.J. O’Brien: «Η πληθώρα των παγκόσμιων ανησυχιών έχει οδηγήσει τους traders σε επιθετικό χτίσιμο θέσεων στον χρυσό. Ο ιός σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο.»

Τα συμβόλαια χρυσού παραδόσεως Απριλίου αυξάνονταν κατά 1,5% στα $1,673 την ουγγιά κατά την έναρξη των συνεδριάσεων στην Νέα Υόρκη, και ενώ είχαν σημειώσει νωρίτερα αύξηση στα $1,691,70, την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί για ενεργό συμβόλαιο από τις αρχές του 2013.

Η σημερινή άνοδος είναι η όγδοη διαδοχική ανοδική συνεδρία. Οι τιμές των συμβοαλίων αργύρου επίσης ενισχύονται.

Τα συμβόλαια χαλκού παραδόσεως Μαΐου υποχώρησαν κατά 1% στα 2,5895 δολάρια ανά λίβρα στο Comex στη Νέα Υόρκη, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα λιγότερο ασφαλή assets στα οποίο περιλαμβάνονται και οι μετοχές.

Στο London Metal Exchange, ο χαλκός, το αλουμίνιο, το νικέλιο, ο ψευδάργυρος, ο μόλυβδος και ο κασσίτερος υποχώρησαν επίσης. Το ίδιο και ο λευκόχρυσος και το παλλάδιο, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για τον περιορισμό των εκπομπών από τα οχήματα, έπεσαν στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

πηγή:newmoney.gr