Ψυχρή εισβολή στη Μαγνησία - Κάμερες σε κομβικά σημεία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ψυχρή εισβολή στη Μαγνησία - Κάμερες σε κομβικά σημεία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Κακοκαιρία με τσουχτερό κρύο και χιόνια στα ορεινά εισβάλλει στη Μαγνησία, με τον υδράργυρο σε καθοδική πορεία και την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε επιφυλακή να τοποθετεί κάμερες για τον έλεγχο του ύψους των χιονοπτώσεων και του παγετού σε επιλεγμένα κομβικά σημεία του οδικού δικτύου της Μαγνησίας.

Ψυχρές αέριες μάζες από τα βόρεια, να «ευθύνονται» για τη «βουτιά» του υδραργύρου στη Μαγνησία.

Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του καιρού που θα επικρατήσει τις επόμενες μέρες, ο Θεοφάνης Τακούδης, υπεύθυνος του μετεωρολογικού σταθμού «Αλέξανδρος Τακούδης», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η ένταση των ανέμων σήμερα το βράδυ θα φτάσει τα 7 ίσως και 8 Μποφόρ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα περισσότερα ορεινά της Θεσσαλίας και θα διαρκέσουν μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, με το φαινόμενο να παρατηρείται σε ύψος άνω των 600 μέτρων, με σταδιακή εξασθένηση τις βραδινές ώρες.

Χαμηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τον υδράργυρο να δείχνει 0 βαθμούς Κελσίου τα ξημερώματα του Σαββάτου στον Βόλο και τη μέγιστη τιμή στους 5 βαθμούς Κελσίου.

Αρνητικό πρόσημο στην ένδειξη του υδραργύρου αναμένεται ξημερώματα Κυριακής, με τη μέγιστη τιμή στους 5 βαθμούς Κελσίου.

Ετοιμότητα στην Περιφέρεια

Στο πλαίσιο της ακόμη καλύτερης επιχείρησης αποχιονισμού κατά τη διάρκεια εξέλιξης ακραίων καιρικών φαινομένων, της ασφαλέστερης μετακίνησης οχημάτων και βοηθώντας στο έργο της Πολιτικής Προστασίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας τοποθετεί κάμερες για τον έλεγχο του ύψους των χιονοπτώσεων και της ύπαρξης παγετού σε επιλεγμένα κομβικά σημεία του οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Ο έλεγχος του οδικού δικτύου με τη χρήση καμερών αποσκοπεί στην καλύτερη διαχείριση του στόλου των εκχιονιστικών οχημάτων, της ρίψης άλατος κατά τις περιόδους χιονοπτώσεων, της αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων στο οδικό δίκτυο καθώς και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων. Επίσης με την δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσης σχετικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου θα βελτιωθεί ο συντονισμός με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των Δήμων με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ηδη έχουν τοποθετηθεί οι 3 από τις 8 κάμερες στο Δέλτα Αργαλαστής, στα Χάνια και στο Καράβωμα και στις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθούν και οι υπόλοιπες 5 σε σημεία του οδικού δικτύου στα οποία επεμβαίνουν τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων και τα οποία παρουσιάζουν προβλήματα σε περιόδους κακοκαιρίας. Σημειώνεται ότι οι κάμερες, μετά από υπόδειξη και του υπεύθυνου συμβούλου για τα προσωπικά δεδομένα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχουν απλή λήψη για μικρά χρονικά διαστήματα χωρίς καταγραφή και θα λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης έκτακτων ή ακραίων καιρικών φαινομένων. Επίσης λόγω του ύψους τοποθέτησης δεν είναι δυνατή η ταυτοποίηση προσώπων ή πινακίδων αυτοκινήτων.

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη, ανέφερε: «Με γνώμονα την ασφαλή μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων, κυρίως κατά τη διάρκεια χιονοπτώσεων και με σκοπό την ακόμη καλύτερη διαχείριση του στόλου των εκχιονιστικών μας μηχανημάτων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας τοποθετεί κάμερες για να ελέγχει το ύψος των χιονοπτώσεων και της ύπαρξης παγετού σε επιλεγμένα κομβικά σημεία του οδικού δικτύου δικής της αρμοδιότητας. Σημειώνω ότι όλες μας οι ενέργειες διέπονται από ένα νομικό πλαίσιο. Με αφορμή και το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων να πλήξει τη χώρα μας τα επόμενα 24ωρα, συνιστώ στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και στους οδηγούς να συμμορφώνονται πλήρως στις υποδείξεις των ανδρών της ελληνικής αστυνομίας».